3 Ocak 2009 Cumartesi

TOKAT KEBABI

TOKAT KEBABI

Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.






TOKAT KEBABI

Tokat’ın kendine özgü en güzel yemeklerinden biri de SEBZELİ TOKAT KEBABI’ dır. Tokat’a gelipte Tokat Kebabı yememek mümkün değil. Hele birde kuzu etine eş değerde tadı olan Tokat biberi ile kebab yapılırsa gerçekten eşsiz lezzette bir yemek olur.

MALZEMELER:

1 kg.Yağsız Kuzu Eti, 1/2 kg.Olgun Patlıcan, 1 kg. Domates, 250 gr.Yerli Tokat Biberi, 1-2 Adet Büyük Patates, 2-3 Diş Sarmısak, 200 gr.Kuyruk yağı, Bir Miktar Tuz ve Karabiber

YAPILIŞI:

Et tuzlanır, biberlenir. Patlıcanlar soyulmadan uzunlamasına ikiye, birer parmak boyunda kesilir. Patatesler soyulup yuvarlak olarak kesilir. Şişlere önce kuyruk sonra sarımsak daha sonra kuşbaşı et, parlıcan sıra sıra takılır. Diğerine et, biber ve kuyruk takılıp hazırlandıktan sonra ,özel yapılmış fırının ortasına takılır. Şişlerin altına konan tavaya dilimlenen domatesler et yağı ile lezzetlenir. Bir tepsiye uzun ve özel olarak pişirilmiş kebab pideleri yerleştirilir. Kızaran et ve sebzeler, pide parçası ile tepsinin içindeki pidelerin üzerine sıyrılır. Üzerine tavadaki dometeslerde eklenip servise hazır duruma getilrilir.....


AFİYET OLSUN


0 yorum:

Yorum Gönder