3 Ocak 2009 Cumartesi

ADANA KEBAP

Adana kebabı

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Adana_kebap.JPG

Adana Kebap, Adana'ya özgü, kıymadan yapılan bir kebap çeşidi.
Adana'ya özgü, satıra benzer bir bıçakla elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi.
Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler; biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası, salata ile yapılmalıdır.
Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece et, kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.

Malzemeler

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının %15’i kadar kuyruk zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk, binde 3 ile binde 8 arasında (İdeali binde 5) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım üçüncü kez zırh ile kıyılır. Hazırlanan karışım, 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı’nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

Pişirilişi

Adana Kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.

Adana Kebabı coğrafik tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır.

Servis Şekli

Tipik bir servis Adana kebap porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu veya ayran ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapcıların menülerinde yer alır. Aynı kebabın acısızına da Urfa denir. Elle yenmeden önce ocak başında çekilmiş et ile yapılan Adana Kebabı daha lezzetli olur.

Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular.

Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.

Etin, kesme işleminin ardından kanlarından arınması amacıyla serin ortamda asılı olarak bekletilmesi gerektiğini belirten Menekşe, şöyle konuştu:

''Eti dolapta asılı bekletmek ancak sanayi tipi buzdolaplarında mümkün olur. Vatandaş evinde bu imkanı bulamayabilir. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda, daha lezzetli olması için eti bir süre hijyenik ortamda asılı beklettikten sonra dolapta 24 saat dinlendirmeye bırakmak gerekir. Et kesildikten sonra bir tepsi veya kapta bekletilmez. Asılı bırakılan etin sinirleri daha kolay temizlenir.''

Dinlendirmenin ardından pirzola, külbastı veya şiş olarak tüketilmek istenen etin, hafif salça, pul biber ve kekikten oluşan karışımla soslanmasını öneren Menekşe, şunları kaydetti:

''Etin sosuna soğan suyu ilave edilmesi lezzeti güçlendirir. Dinlendirilmemiş etten kıyma kebap yapılmak isteniyorsa bunun sosu kuşbaşından çok farklıdır. Kıyma kebapta etin dinlendirilmiş olmasına daha fazla ihtiyaç var. Çünkü dinlenmemiş etin kıyması şişe saplanmaz, saplansa bile közle buluştuğunda dökülür. Ayrıca Adana kebap yaptığını sananlar kıymanın içine akıllarına gelen her türlü baharatı katıyor. Bu geleneksel Adana kebabı tadını vermez. Bu tadı bulmak için kıyma kebaba kıyılmış kırmızı biber ile tuzun dışında hiçbir baharatın konulmaması gerekir. Terbiyeli kebap isteniyorsa talebe göre, kıymanın yüzde 15'ini geçmeyecek şekilde taze sarımsak ve maydanoz konulabilir.''

Menekşe, etin lezzetli olması için mutlaka meşe odunu kömürü kullanılması, etin ise köz, kor haline gelmeden pişirilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder