25 Ağustos 2011 Perşembe

tepside sovan kebabı

yemek_037_2
64a
Malzemeler:

  1. 20-30 tane küçük kuru soğan
  2. 300-400 gr. orta yağlı kıyma
  3. Pulbiber, karabiber, tuz
Yapılışı:
  1. Soğanların başlarını kesin, kabuklarını soğanın üzerinde bir iki kat sarı kabuk kalana kadar soyun. ( Burası önemli tamamen soymayın, soğanlar kendi kabuklarının içinde terleyerek pişsinler.)
  2. Bu aşamada soğanları güzelce yıkayın ve kurulayın.
  3. Baş taraflarından dikey olarak tam koparmadan ortadan yarın.
  4. Diğer tarafta kıyma, karabiber, pılbiber ve tuzu karıştırarak soğan adedince köfte hazırlayın.
  5. Köfteleri soğanların arasına koyun ve tepsiye yan yana dizin.
  6. Tepsi tamamlandıktan sonra üzerine yarım bardak kadar su gezdirin ve önceden ısıtılmış 200° fırına koyun ve ağzını başka bir tepsi ile kapatın.
  7. 30-40 dak. ağzı kapalı pişirin ve soğanlar yumuşamışsa kapağını açıp etler kızarana kadar fırında bir süre daha bekletin.
  8. Soğan kebabını yufkaların arasına sararak afiyetle mideye indirin.:))
Antep’te nar ekşisi konur ve terletilir ama bu biraz zahmetli olduğu için ben böyle yapıyorum. Nar ekşili hali için Sevgili Naile‘nin sayfasına gözatabilirsiniz.

Sarımsak Kebabı



Pazar günü annemlerle bağlarına pikniğe gittik. Sarımsak kebabı yaptılar. Ben hiç yememiştim ama babam eskiden arada yaparmış. Ben hiç hatırlamıyorum. Aslında iyi oldu çünkü merak ediyordum. Açıkcası patlıcan ve soğan kebabı varken sarımsak kebabı pek aklıma düşmez bundan sonra sanırım :)



Tarif vermeyeceğim, geçenlerde Rabia yapmıştı, sizi tarif için O'na yönlendiriyorum. Bizim yaptığımız şekli ise, şişlere sarımsak-et şeklinde dizip mangalda pişirerek oldu. Ancak mangalda piştikten sonra yenilecek halde olmuyor. İlla ki mangalda pişen kebabı bir tencere veya tepsiye alıp üzerine biraz su ilavesi ile ağzını kapatıp ateş üzerinde "terletmek" gerekiyor. Bu şekilde yumuşuyor ve yenilecek kıvama geliyor.

Son günlerde klasik Antep mutfağının örnekleri arka arkaya geliyor. Ben her nekadar son günlerde pek mutfağa giremesem de annelerim sağolsun diyerek yaptıkları yemekleri büyük bir zevkle fotoğraflayarak size sunuyorum. Bu yemeği bir süre önce bir okuyucum yapmamı rica etmişti, benim de aklımda yakın zamanda denemek vardı ama cuma günü annemler yapınca daha fazla beklemeden bloguma koymak istedim.

Soğan kebabında 1 ölçü ete 2 ölçü soğan kullanılıyor, yani 1 kg et için 2 kg soğan. Kullanılan soğan küçük ebatlarda olanlardan. Kıymaya tuz karabiber ve az miktarda pul biber ilave edildikten sonra yoğruluyor. Soğanların baş kısımları bıçakla alındıktan sonra ortadan ikiye kesilip etten (cevizden küçük) parça alınarak iki soğan yarımının arasına sıkıştırılıp tepsiye sırayla diziliyor. Üzerine yarım bardak kadar su dökülüp fırında etler pişene kadar pişiriliyor. Fırından aldıktan sonra (soğanlar fırında pişerken çok yumuşamadığı için) terletmemiz lazım. Bunun için 2 yemek kaşığı nar ekşisini yarım su bardağı su ile sulandırıp tüm tepsiye eşit miktarda döküyoruz ve tepsinin ağzını iyice kapattıktan sonra ocağa alıyoruz. Tepsinin dibindeki su kaynamaya başlayınca çok kısık ateşe getirip 15-20 dk dinlendiriyoruz. Bu işleme terletme deniliyor. Bu aşama önemli çünkü bu aşamada soğanlar yumuşuyor.


Pişen yemeğimizi lavaşla birlikte dürüm yaparak yemenizi tavsiye ederim. Zaten soğanların kabukları kolayca soyuluyor ve dürüme yerleştireceğiniz kabuğunuz soyduğunuz soğan ve etlerin üzerine ayrıca tuz, karabiber ve arzunuza göre pul biber ilavesiyle ve tabiki yanında soğuk ayranla afiyetle yiyebilirsiniz. Çok lezzetli bir yemektir, tavsiye ederim

0 yorum:

Yorum Gönder