25 Ağustos 2011 Perşembe

tepside sovan kebabı

yemek_037_2
64a
Malzemeler:

  1. 20-30 tane küçük kuru soğan
  2. 300-400 gr. orta yağlı kıyma
  3. Pulbiber, karabiber, tuz
Yapılışı:
  1. Soğanların başlarını kesin, kabuklarını soğanın üzerinde bir iki kat sarı kabuk kalana kadar soyun. ( Burası önemli tamamen soymayın, soğanlar kendi kabuklarının içinde terleyerek pişsinler.)
  2. Bu aşamada soğanları güzelce yıkayın ve kurulayın.
  3. Baş taraflarından dikey olarak tam koparmadan ortadan yarın.
  4. Diğer tarafta kıyma, karabiber, pılbiber ve tuzu karıştırarak soğan adedince köfte hazırlayın.
  5. Köfteleri soğanların arasına koyun ve tepsiye yan yana dizin.
  6. Tepsi tamamlandıktan sonra üzerine yarım bardak kadar su gezdirin ve önceden ısıtılmış 200° fırına koyun ve ağzını başka bir tepsi ile kapatın.
  7. 30-40 dak. ağzı kapalı pişirin ve soğanlar yumuşamışsa kapağını açıp etler kızarana kadar fırında bir süre daha bekletin.
  8. Soğan kebabını yufkaların arasına sararak afiyetle mideye indirin.:))
Antep’te nar ekşisi konur ve terletilir ama bu biraz zahmetli olduğu için ben böyle yapıyorum. Nar ekşili hali için Sevgili Naile‘nin sayfasına gözatabilirsiniz.

Sarımsak Kebabı



Pazar günü annemlerle bağlarına pikniğe gittik. Sarımsak kebabı yaptılar. Ben hiç yememiştim ama babam eskiden arada yaparmış. Ben hiç hatırlamıyorum. Aslında iyi oldu çünkü merak ediyordum. Açıkcası patlıcan ve soğan kebabı varken sarımsak kebabı pek aklıma düşmez bundan sonra sanırım :)



Tarif vermeyeceğim, geçenlerde Rabia yapmıştı, sizi tarif için O'na yönlendiriyorum. Bizim yaptığımız şekli ise, şişlere sarımsak-et şeklinde dizip mangalda pişirerek oldu. Ancak mangalda piştikten sonra yenilecek halde olmuyor. İlla ki mangalda pişen kebabı bir tencere veya tepsiye alıp üzerine biraz su ilavesi ile ağzını kapatıp ateş üzerinde "terletmek" gerekiyor. Bu şekilde yumuşuyor ve yenilecek kıvama geliyor.

Son günlerde klasik Antep mutfağının örnekleri arka arkaya geliyor. Ben her nekadar son günlerde pek mutfağa giremesem de annelerim sağolsun diyerek yaptıkları yemekleri büyük bir zevkle fotoğraflayarak size sunuyorum. Bu yemeği bir süre önce bir okuyucum yapmamı rica etmişti, benim de aklımda yakın zamanda denemek vardı ama cuma günü annemler yapınca daha fazla beklemeden bloguma koymak istedim.

Soğan kebabında 1 ölçü ete 2 ölçü soğan kullanılıyor, yani 1 kg et için 2 kg soğan. Kullanılan soğan küçük ebatlarda olanlardan. Kıymaya tuz karabiber ve az miktarda pul biber ilave edildikten sonra yoğruluyor. Soğanların baş kısımları bıçakla alındıktan sonra ortadan ikiye kesilip etten (cevizden küçük) parça alınarak iki soğan yarımının arasına sıkıştırılıp tepsiye sırayla diziliyor. Üzerine yarım bardak kadar su dökülüp fırında etler pişene kadar pişiriliyor. Fırından aldıktan sonra (soğanlar fırında pişerken çok yumuşamadığı için) terletmemiz lazım. Bunun için 2 yemek kaşığı nar ekşisini yarım su bardağı su ile sulandırıp tüm tepsiye eşit miktarda döküyoruz ve tepsinin ağzını iyice kapattıktan sonra ocağa alıyoruz. Tepsinin dibindeki su kaynamaya başlayınca çok kısık ateşe getirip 15-20 dk dinlendiriyoruz. Bu işleme terletme deniliyor. Bu aşama önemli çünkü bu aşamada soğanlar yumuşuyor.


Pişen yemeğimizi lavaşla birlikte dürüm yaparak yemenizi tavsiye ederim. Zaten soğanların kabukları kolayca soyuluyor ve dürüme yerleştireceğiniz kabuğunuz soyduğunuz soğan ve etlerin üzerine ayrıca tuz, karabiber ve arzunuza göre pul biber ilavesiyle ve tabiki yanında soğuk ayranla afiyetle yiyebilirsiniz. Çok lezzetli bir yemektir, tavsiye ederim

çankırı yaren kebabı



2 kg kuzu eti güveç kabında kendi suyuyla pişirilir, 3 baş soğan, iki baş sarımsak, 5 adet sivri biber, yarım kg domates ince doğranarak, baharat (karabiber, pulbiber, kimyon), tuz ve bir kaşık salçayla birlikte ete ilave edilir. Doğranarak ayrı bir kapta kızartılan 1 kg patlıcan, güveç kabındaki malzeme ile bir sıra malzeme, bir sıra patlıcan şeklinde yerleştirilir. Üzeri domates ve biberle süslenerek üç bardak su konulmak suretiyle fırına sürülür ve yarım saat pişirilir.

3 Ocak 2009 Cumartesi

YEMEK TARİFLERİ İNFO KEBAP SAYFASI

  1. Kebap Tarifleri » Yemek Tarifleri, Yemek Tarifi, Tarifler

    KAĞIT KEBABI TARİFİ. Malzeme : 1 kilo kuşbaşı kesilmiş kuzu eti ... 2 adet kebap pidesi 3 kaşık yağ 2 adet domates 300 gr. yoğurt. Tuz, karabiber. ...
    www.yemektarifleri.info/tarifler/kebap-tarifleri/
  2. Kebaplar , Köfteler

    75 gönderi
    Kebaplar , Köfteler. ... Beğendili Patlıcan Kebabı Tarifi · Penta, 0, 636, Son Mesaj Aralık 22, 2007, 05:44:22 ÖS Gönderen: Penta ...
    www.e-tarifler.com/kebaplar_kofteler-b175.0/
  3. PATLICANLI ÇÖP KEBABI TARİFİ » Yemek Tarifleri, Yemek Tarifi, Tarifler

    9 Mar 2008 ... Site Haritası · Etiketler · Bize Ulaşın · Arama · Arşiv. Browse: Home / Kebap Tarifleri / PATLICANLI ÇÖP KEBABI TARİFİ ...
    www.yemektarifleri.info/patlicanli-cop-kebabi-tarifi/
  4. Testi Kebabı Tarifi

    Malzemeler. * 1,5 kilo orta yağlı koyun eti (kuşbaşı doğranmış)* 60 adet arpacık soğanı*
    www.e-tarifler.com/kebaplar_kofteler/testi_kebabi_tarifi-t14182.0.html
  5. Kazan Kebabı, Kazankebabı tarifi yapımı yapılışı » Yemek Tarifleri ...

    15 Eki 2008 ... Kazan Kebabının yapılışı, Kazan Kebabının yapımı malzemeleri.
    www.yemektarifleri.info/kazankebabi/
  6. İncik Kebabı Tarifi 2

    2 gönderi
    Malzemeler. İNCİK KEBABI (6 kişilik)* 6 adet kuzu inciği* 1 orta boy soğan* 1 çorba kaşığı.
    www.e-tarifler.com/kebaplar_kofteler/incik_kebabi_tarifi_2-t14169.0.html
  7. Kebaplar » Yemek Tarifleri, Yemek Tarifi, Tarifler

    Kategori Adı: Kebaplar. You are browsing the archives of Kebaplar. ... ŞİŞ KEBABI TARİFİ. İyi kebap hazırlayabilmek için erkek koyun eti alınmalıdır. ...
    www.yemektarifleri.info/tarif/kebaplar/
  8. Buğu Kebabı Tarifi

    Malzemeler. MALZEMELER :* 1 kg koyun kuşbaşı eti* 3 avuç arpacık soğan* 3 diş sarımsak* 2 Do.
    www.e-tarifler.com/kebaplar_kofteler/bugu_kebabi_tarifi-t14171.0.html
  9. ŞİŞ KEBABI TARİFİ » Yemek Tarifleri, Yemek Tarifi, Tarifler

    ŞİŞ KEBABI TARİFİ » Yemek Tarifleri, Yemek Tarifi, Tarifler ... İyi kebap hazırlayabilmek için erkek koyun eti alınmalıdır. En iyi şiş kebabı but ve ...
    www.yemektarifleri.info/sis-kebabi-tarifi/
  10. Sebzeli Güveç Kebabı Tarifi

    Malzemeler. Sebzeli Güveç Kebabı 6 kişilik* 1 kg kemiksiz kuzu eti* 5-6 yemek kaşığı sıvıy.
    www.e-tarifler.com/kebaplar_kofteler/sebzeli_guvec_kebabi_tarifi-t14170.0.html

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sonraki

BUĞU KEBABI

Yapılışı :

Etin kemikleri çıkarılarak kuşbaşı doğranır. Küçük bir güveç veya tencereye konur. İçine soyulmuş arpacık so­ğanı, kabuğu soyularak fındık büyüklüğünde doğranmış domates, havuç, kekik, tuz, biber ve yağ konur. Güvece konmuşsa iki kat yağlı kâğıt ile ağzı kapatılarak bağlanır. Tencereye konmuşsa kapağın kenarına hamur sıvanarak kapatılır. Üzerine ağırlık konduktan sonra hafif ateşte 1,5-2 saat kadar pişirilir. Sofraya alınacağı zaman servis taba­ğına boşaltılır. İsteğe göre gametür olarak patates veya bezelye ilâve edilir.

ALİPAŞA KEBABI

Malzemeler
10 Adet milföy hamuru
400 gr parça et
1 Adet domates
2 Adet soğan
2 Çorba kaşığı margarin veya tereyağı
Yarım demet maydanoz
1 Adet yumurtanın sarısı
1 Su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Tencerede yağı eritip, etleri ilave edin.
Etleti arasıra karıştırarak kavurun.
Etler bıraktığı suyu çekince piyazlık doğranmış soğanları ekleyin.
Domatesin kabuğunu soyup, küp şeklinde doğrayıp tencereye ekleyin.
Sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ayarlayıp etler yumuşayana dek kısık ateşte pişirin.
Etler pişince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırarak soğumaya bırakın.
Etleri delikli kepçe ile çıkarıp bekletin.
Milföy hamurunu unlu bir zemin üzerinde merdane ile enine ve boyuna açarak hafifçe inceltin.
Milföy hamurunun ortasına suğuttuğunuz etli karışımdan koyup zarf şeklinde kapatın.
Kat yerleri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirin.

BOYABAT SIRIK KEBAP

kuzu çevirme nasıl hazırlanır?

Kuzunun fırındaki hali

BOYABAT KASTAMONU KARGI yörelerinde

Kuzu Çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde ve 80 cm derinliğinde, 150 cm yükseklikteki ocaklarda pişirilir. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metredir. Kuzu, sırığa takılarak çevrildiği için bu kebabın diğer adı Sırık Kebabı’dır.

Çevirme küçükbaş hayvanlardan yapılır. Kuzu, koyun, keçi, seyis gibi hayvanlar kebap için kullanılabilir.

Kebap yapılacak kuzu kesildikten sonra yüzülürken dikkatli olmak gerekir, deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döş ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar kebabın tam kıvamında pişmesine engeller.

Kuzunun iç organlarının çıkartılabilmesi için karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yırtılır, iç organlar çıkartılır, hayvanın içindeki kan temizlenir ve sırığın ince tarafı boyundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir.

Kuzunun öne doğru uzanan arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır, boynu da sırığa bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini önlemek için yapılır. Ön bacaklar eklem yerlerinden kesilir ve göğüs kısmında açılan deliklere yerleştirilir, buna sokma adı verilir. Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz, (isteğe bağlı olarak; biber, domates, soğan vb. sebzeler) konulur. Karındaki açık olan yer, ucu inceltilmiş sığlık diye adlandırılan ağaçla dikildikten sonra pişirilmek üzere önceden yakılarak hazır hale gelmiş olan ocağa konur. (ateşin kesinlikle ortada değil, ocağın köşelerinde yanmasına ve ağacın çam odunu olmasına dikkat edilmelidir.)

Pişme süresince akan yağ, alta yerleştirilen bir tepside biriktirilir. Kebap ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar ateş ağır tutulur, daha sonra ateş güçlendirilir. Ateş hemen güçlendirilirse kebabın dışı pişer içi çiğ kalır. Kıvamında bir çevirme yapabilmek için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gerekir. Çevirme işlemi orta boy bir kuzu için 4 saattir.

Etin pişip pişmediğinin anlayabilmek için kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca but kısmına bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa kebap pişmemiştir, kürekler gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa kebap pişmiş demektir.

Kebap piştikten sonra kuzunun karnından sırtına kadar bıçakla yırtılır. Buradan dışa akan ve tuz suyu bir kaba alınır. Çevirme işlemi devam ettirilir ve bu su kol ve but bölgesine yavaşça dökülür. Bu işlemden sonra kebap ocaktan alınır ve servise hazır hale gelir. Ayrıca önceden alta yerleştirdiğimiz tepside biriken serit diye adlandırdığımız yağ küçük bir kaba alınıp içerisine soğan ilave ederek kaynatıldığında, eşsiz bir lezzet ortaya çıkar.


Siz değerli misafirlerimize bu lezzeti tatmanızı öneririz.

AFİYET OLSUN

BACANAK KEBAP



ARAPKİR TAS KEBABI

TAS KEBABI

Ölçüler:

1 kg. yağsız kuş başı et. 750 gr. pirinç

1/2 kg. arpacık soğan 1-2 adet çubuk tarçın Karabiber-tuz 4 Kaşık tereyağı

2 kaşık salça



Yapılış:

Et; tuz, bir kaşık tereyağı, karabiber tarçın, soyularak hazırlanmış arpacık soğanla birlikte harmanlanır. Bakır bir tasa basılır. Tavanın ortasına tasın içindeki et çevrilir. Tasın üzerine bir ağırlık konur, üzerine geçecek kadar su ilâve edilerek kısık ateşte, et pişinceye kadar (tahminen 2-3 saat) pişirme işlemine devam edilir. Kalan et suyu kepçe ile başka bir kaba alınır. Tas yerinden oynatılmaz. Tasın olduğu tavada yağ eritilir, salça ile birkaç karıştırılır. Etsuyu ilâve edilir. Kaynayan et suyuna tuz ve ayıklanmış, yıkanmış yarım saat tuzlu suda bekletilmiş pirinç süzülerek salınır. Kapağı kapatılarak pilav gibi pişirilir, demlendirilir. Tas çıkarılır. Sıcak olarak servis yapılır.



Not: Tas yerine borcamın kek kalıbı da kullanılabilir.