1 Ocak 2009 Perşembe

yozgat kebabı

Testi kebabına 'patentli' koruma

A.A.

Testi kebabı, “patentli” koruma altına alınıyor. Yozgat Belediye Başkanlığı'nın, 26 Ekim 2004 tarihinde yaptığı C2004/014 nolu başvurusu, bir itiraz olmaması durumunda, ilgili mevzuata göre 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı'na Yozgat Belediye Başkanlığı'nca yapılan, “testi kebabı için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi” Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yozgat Belediye Başkanlığı tarafından “mahreç” için başvurulan Yozgat Testi Kebabı'nın hazırlanışı şöyle tarif ediliyor:. , “3 kg kemiksiz kuşbaşı (kuzu eti, dana eti, koyun eti, tavuk eti-talaks) et doğranır, bir tatlı kaşığı karabiber (arzu edilirse yeşil acı biber ve diş olarak sarımsak katılabilir), 400 ile 500 gram arasında çok küçük doğranmış koyun kuyruk yağı ve boğazlı, açık kahverengi (boz renkli) çanak testi hazırlanır.

Kuyruk yağının 2/3'ü testinin dibine konur, et, yeşil biber, karabiber, sarımsak karıştırılır. Bu karışım testinin ağzından içine yerleştirilir. Sonra kalan kuyruk yağı malzemenin üzerine konur. Testinin ağzına uygun büyüklükte bir patates soyularak, yarısı içeride, yarısı dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir. Patatese 4x4 mm genişliğinde kanal açılarak, testinin içinde sıkışan havanın dışarı atılması sağlanır. Kebap mümkünse kır ortamında, taşlarla bir metre çapında bir ocakta, çam meşe odunu ile pişirilir.”

ÜRÜNÜN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

İlanda Yozgat Testi Kebabı'nın ayırt edici özellikleri de şöyle sıralanıyor: “Yozgat Testi Kebabı'nın ayırt edici en önemli özelliklerinden birincisi, kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip yöremizde yetiştirilen hayvanlardan elde ediliyor olması ve ikincisi ise yıllardır babadan-oğula, ustadan-çırağa adeta bir miras gibi devam ede gelen, üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır. Yozgat Testi Kebabı'nın yapımında kullanılan testi, ikinci bir kebap yapımında kullanılmaz. Bu nedenle de ağzından kırılır. Önerilen kır ortamında ve odunlardan elde edilmiş korlarla pişirilmesidir.”

Yozgat Testi Kebabı'nın koşullara uygunluğunun denetimi, Yozgat Belediye Başkanlığı koordinatörlüğünde Yozgat Belediyesi, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası, Yozgat Esnaf Odaları Birliği, Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası'ndan oluşacak en az 4 kişilik komisyonlar tarafından yılda bir düzenli olarak, ihtiyaç duyulduğunda ve şikayet üzerine ise her zaman yapılacak.

Testi Kebabı
Malzemeler
1 Adet testi,3 kg kusbasi et,1.250 kg domates,300 gr sarimsak, 200 gr sivri biber
1 tatli kasigi karabiber, 200 gr tereyag Tuz






Yapilis Tarifi
Et kusbasi olarak dogranir. Domates ve biber de kusbasi etten biraz ince dogranir ve karabiber tuz ilave edilerek ezmeden karistirilir. Testi içi ve disi güzelce yikandiktan sonra karistirilan malzemenin ortasina konularak doldurulur En üste tereyagi konulur Testinin agzina hamur kapatilir ve ortasi serçe parmakla delinir.Genelde açik havada etrafina odun veya mese kömürü konularak yakilir. Testi kaynadiktan sonra ates hafifletilir. Hafif ateste agir agir pisirilen testi kebabi, sicakken servis yapilir.
Afiyet olsun...




TESTİ KEBABI

Yozgat yöresinin tescilli yemeği olan testi kebabının usulüne uygun yapılması çok önemlidir.

Ustası,kullanılan iç malzemeleri eti, baharatı ve miktarları yemeğin lezzetini oluşturmada önemli rol oynar testi kebabının en büyük özelliği hafif bir et yemeği olmasıdır. Diğer et yemeklerinden ayıran nokta testide yapılmasından kaynaklanmaktadır. Testide pişen etin yağı özel topraktan yapılan testi tarafından emilir böylece daha hafif ve yumuşak bir et yemeği elde edilir
Hazırlanışı:

Etler kuş başı doğranır. Domates ve biberler de kuşbaşından biraz daha irice olmak üzere doğranır. Ayıklanan sarımsaklar, karabiber ve tuz ilave edilerek ezmeden karıştırılır. Testi içi ve dışı güzelce yıkandıktan sonra karıştırılan malzeme doldurulur. En üste tereyağı konulur. Testinin ağzı hamur ile kapatılır ortası serçe parmakla delinir.
Genelde açık havada etrafına odun veya meşe kömürü konularak yakılır. Testi kaynadıktan sonra ateş hafifletilir. Çünkü hafif ateşte pişen yemek daha lezzetli olur. Testi kebabı bu malzemelerle iki saatte pişer.
Piştikten sonra bir kişi testiyi iki yanında kulpu yukarı gelecek şekilde tutar. Testiyi kıracak olan kişi ise bir eli ile testinin boğazını tutar diğer eli ile çekiç veya benzeri bir cisimle kulpun gövde ile birleştiği yere normal bir sertlikte vurur. Testinin kırılan yerinde testi kırıkları varsa temizlenir. Kebap bir tepsiye boşaltılarak servis yapılır. Testi kebabının bir özelliği de, resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin kırmadan önce, yapacağı bir işe dair bir söz vermesinin gelenek haline gelmiş olmasıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder